Recept měsíce

 

PROSINEC

Kuba

3 hrsti sušených hub, namočených v mléce
300g krup
3 lžíce sádla + trochu na vymazání pekáčku
sůl a čerstvě mletý pepř
2 velké cibule, nakrájené najemno
3-5 stroužků česneku, prolisovaných
1 lžička mletého kmínu

Houby namočené v mléku pět minut povařte a slijte, kroupy propláchněte vodou. Část sádla rozpalte v hrnci a kroupy na něm krátce osmahněte. Podle návodu na obalu přilijte vodu, osole a kroupy uvařte doměkka.

LISTOPAD

Těstoviny se smetanovo-rajčatovou omáčkou

1 lžíce olivového oleje a másla
2 cibule, nasekané najemno
2 stroužky česneku, prolisované
400g konzerva krájených rajčat
sůl a mletý pepř
špetka krupicového cukru
400g těstovin farfalle
125 ml smetany na šlehání
hrst strouhaného parmazánu + na ozdobu čerstvá bazalka

V rendlíku rozehřejte olej a máslo a nechte zesklovatět cibuli. Přidejte česnek, pár sekund ho nechte rozvonět a zalijte rajčatovým pyré.  Osolte, opepřete, oslaďte, přiveďte k varu, stáhněte plamen a půl hodiny provařte. Mezitím uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Až je budete cedit, nechte si hrnek vody, v níž se vařily. Omáčku odstavte a vmíchejte smetanu. Přidejte sýr, dosolte, případně doslaďte a nařeďte vodou z těstovin. Promíchejte s těstovinami, ozdobte parmazánem a bazalkou a podávejte.

 

ŘÍJEN

Mrkvový krém s koriandrem

1 lžíce olivového oleje
1 cibule
1 brambora
1 petržel
7 mrkví
kousek čerstvého zázvoru
1 lžíce čerstvého koriandru

Olej rozpalte v polévkovém hrnci, pak na něm do růžova osmahněte nadrobno nasekanou cibuli. Přidejte kostičky brambory, petržele i mrkve a chvíli opékejte. Zalijte asi dvěma litry vody a vařte zhruba 10 minut. Přidejte kousek nastrouhaného zázvoru a koriandr a 5 minut vařte. Poté rozmixujte, podle chuti osolte a opepřete. Podávejte ozdobené koriandrem.