Recept měsíce

DUBEN

Argentinská fazolová polévka

  • 230 g barevných fazolí
  • 2 l drůbežího vývaru
  • 500g rajčatového protlaku
  • 100g slaniny
  • 100g cibule
  • 100g celeru
  • 4 stroužky česneku
  • 100g mrkve
  • chilli papričky
  • oregáno
  • mletá paprika
  • tymián
  • drcený pepř
  • 200g rajčat

 

Předem namočené fazole uvaříme v drůbežím vývaru doměkka. Ke konci přidáme rajský protlak. Vaříme ještě 10 minut.

Na slanině nakrájené na kostičky orestujeme nakrájenou cibuli, nastrouhanou mrkev a celer. Přidáme nakrájená rajčata a orestujeme.
Přidáme do polévky a dochutíme čerstvým kořením.

BŘEZEN

Těstovinový salát s krůtím masem, čočkou a zeleninou

300 g krůtí maso
250 g těstoviny
3 lžíce olivový olej
100g čočky
1 bílý jogurt
pepř mletý
sůl

Těstoviny uvaříme ve velkém hrnci. Do vody přidáme asi 1 lžíci oleje a trochu soli. Pak vodu slijeme a těstoviny necháme odkapat a vychladnout. Mezitím uvaříme čočku a necháme také vychladnout. Na pánvi rozehřejeme zbylý olej, přidáme krůtí  maso a 5 minut restujeme ze všech stran. Poté necháme vychladnout. Vychladlé maso a čočku přidáme do mísy k vychladlým těstovinám a společně s  čerstvými rajčaty a kukuřicí, přidáme bílý jogurt a vše dobře promícháme.

 

ÚNOR

Gnochi s česnekem, špenátem a kuřecím masem

2 ks kuřecí prsa na nudličky nebo kostičky
2 ks smetana na vaření 33%
100 g listový špenát mražené kostky dávám 3
3 ks česnek stroužky
0,5 lžička kari
1 lžička mletá sladká paprika
0,5 lžička bazalka
1 lžička oregáno
1 lžíce česnek sušený může být i méně
1 lžíce podravka
1 lžíce hladká mouka

Česnek zpěníme na troše oleje lehce dozlatova. Mezitím si nakrájíme maso a smícháme s kari, paprikou, bazalkou, oregánem a sušeným česnekem. Poté přidáme na pánev a zprudka osmažíme, aby maso neztvrdlo. Dále přidáme špenát, pokud máme mražený, necháme ho předem trochu povolit, a pokud je čerstvý, chvíli ho podusíme. Špenát necháme s masem prohřát. Nakonec přidáme podravku a smetanu a až nám omáčka začne bublat, zhruba po 5-10 minutách zaprášíme lžící mouky.

Podáváme se špagetami nebo gnochi. Můžeme ještě zasypat sýrem.

 

 

LEDEN

Vídeňské brambory

500g brambory
150g slatina
1ks cibule
100ml smetana na vaření
hrstka petrželky
špetku soli
kousek másla

Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kostky a dáme vařit do osolené vody.
Mezitím nakrájíme na kostičky cibuli, slaninu a posekáme petrželku. Na pánev dáme orestovat slaninu, pak přidáme cibuli a necháme ji zezlátnout. Pokud je potřeba, přidáme malý kousek másla.
Když jsou brambory měkké, slijeme je a promícháme na pánvi s cibulí a slaninou. Přilijeme smetanu, promícháme, necháme zredukovat, podle potřeby dosolíme a nakonec posypeme zelenou petrželkou.
Podáváme jako přílohu, ale klidně může být i jako hlavní chod, pokud někdo nevyžaduje maso.

PROSINEC

Kuba

3 hrsti sušených hub, namočených v mléce
300g krup
3 lžíce sádla + trochu na vymazání pekáčku
sůl a čerstvě mletý pepř
2 velké cibule, nakrájené najemno
3-5 stroužků česneku, prolisovaných
1 lžička mletého kmínu

Houby namočené v mléku pět minut povařte a slijte, kroupy propláchněte vodou. Část sádla rozpalte v hrnci a kroupy na něm krátce osmahněte. Podle návodu na obalu přilijte vodu, osole a kroupy uvařte doměkka.

LISTOPAD

Těstoviny se smetanovo-rajčatovou omáčkou

1 lžíce olivového oleje a másla
2 cibule, nasekané najemno
2 stroužky česneku, prolisované
400g konzerva krájených rajčat
sůl a mletý pepř
špetka krupicového cukru
400g těstovin farfalle
125 ml smetany na šlehání
hrst strouhaného parmazánu + na ozdobu čerstvá bazalka

V rendlíku rozehřejte olej a máslo a nechte zesklovatět cibuli. Přidejte česnek, pár sekund ho nechte rozvonět a zalijte rajčatovým pyré.  Osolte, opepřete, oslaďte, přiveďte k varu, stáhněte plamen a půl hodiny provařte. Mezitím uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Až je budete cedit, nechte si hrnek vody, v níž se vařily. Omáčku odstavte a vmíchejte smetanu. Přidejte sýr, dosolte, případně doslaďte a nařeďte vodou z těstovin. Promíchejte s těstovinami, ozdobte parmazánem a bazalkou a podávejte.

 

ŘÍJEN

Mrkvový krém s koriandrem

1 lžíce olivového oleje
1 cibule
1 brambora
1 petržel
7 mrkví
kousek čerstvého zázvoru
1 lžíce čerstvého koriandru

Olej rozpalte v polévkovém hrnci, pak na něm do růžova osmahněte nadrobno nasekanou cibuli. Přidejte kostičky brambory, petržele i mrkve a chvíli opékejte. Zalijte asi dvěma litry vody a vařte zhruba 10 minut. Přidejte kousek nastrouhaného zázvoru a koriandr a 5 minut vařte. Poté rozmixujte, podle chuti osolte a opepřete. Podávejte ozdobené koriandrem.